Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ειδησεις...

Σημερα εχει ειδησεις...και ΤΙ ειδησεις μαλιστα!

Αγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων

Η επίσημη γνωστοποίηση, για πρώτη φορά τη Δευτέρα, του σχεδίου ανέγερσης αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, από το δήμαρχο του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων, "Κέντρο", Βλάντιμιρ Τοντόροβις, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών του Τύπου των Σκοπίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τοντόροβιτς (προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE), το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, θα έχει ύψος 12 μέτρα, ενώ η βάση του θα έχει ύψος 10 μέτρα.

Συνολικά, το άγαλμα θα έχει ύψος 22 μέτρα και θα τοποθετηθεί στο κέντρο της πλατείας των Σκοπίων, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010.

Τα προσεχή δύο χρόνια θα αναγερθούν στην πλατεία των Σκοπίων και περιμετρικά αυτής συνολικά 11 αγάλματα και μνημεία, το κόστος των οποίων, όπως γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος του "Κέντρου", στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν οι εργασίες για την τοποθέτησή τους, θα κοστίσουν περίπου 10 εκ.ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση της χώρας.

Ακριβότερο όλων είναι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, για το οποίο θα δαπανηθούν 4,5 εκ.ευρώ.

Οι εργασίες επιχάλκωσης των αγαλμάτων που θα τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων γίνονται ήδη σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην ΠΓΔΜ, η "Ντνέβνικ", έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου θα έχει το ύψος μίας οχταώροφης πολυκατοικίας "

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ....

Η μεγαλύτερη πίτα στον κόσμο είναι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ και είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ!


Το ρεκόρ πιστοποιήθηκε από την ‘Guinness World Records’ και την εκπρόσωπό της για την Ελλάδα κα Τζένη Καραμποΐκη, σαν τη μεγαλύτερη τυρόπιτα σε όλον τον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν κάτω των 500 κιλών!
Όλο το εγχείρημα ήταν με μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με τα υπόλοιπα ρεκόρ Guinness που διεξάγονται, καθώς η Μακεδονίτικη πίτα, έπρεπε να παρασκευαστεί με τον αυθεντικό παραδοσιακό τρόπο δηλαδή σε αναμμένη φωτιά και κάρβουνα σε ένα αυτοσχέδιο ταψί, τύπου Γιαννιώτικης ‘γάστρας’ (πάνω και κάτω ταψί και η πίτα στη μέση) διαμέτρου 7 μέτρων και βάρους 1240 kg. Η στριφτή Μακεδονίτικη πίτα αν απλωνόταν στην ευθεία, έφτανε σε μήκος, τα 1.110 μέτρα και τα στρογγυλά ταψιά έφταναν τα 6,5 μέτρα διάμετρο! Η περίμετρός της έφτανε τα 22,3 μέτρα.

Η πίτα μετακινήθηκε με ειδικό γερανό ο οποίος μεταφέρθηκε εντός της Πλατείας Αριστοτέλους για να σηκώνει και να μεταφέρει το ταψί και το καπάκι του αλλά και να ενσωματώσει το τελικό κανταρόμετρο το οποίο θα ζύγιζε την πίτα και θα επιβεβαίωνε το τελικό βάρος.

Για την παρασκευή της πίτας χρησιμοποιήθηκε ένας τόνος κάρβουνα που ανάψανε 2 μεγάλες εστίες φωτιάς, μία στην ειδική πλατφόρμα 50 τ.μ που κατασκευάστηκε εντός της πλατείας Αριστοτέλους, από ποταμίσια άμμο και πλάκες πεζοδρομίου, για να μην περάσει η ζέστη στην άσφαλτο της πλατείας, και μία στο ‘καπάκι’ του ταψιού.
Η Πλατεία Αριστοτέλους πλημμύρισε από κόσμο, επισήμους, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες όπου από νωρίς το πρωί της Κυριακής παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι το όλο εγχείρημα.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν παρθεί καθώς στο άναμα της φωτιάς υπήρχε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντός της Πλατείας, που παρακολουθούσε προσεχτικά τη φωτιά και κατά την όλη διάρκεια του εγχειρήματος, υπήρχαν ασθενοφόρα από 2 διαφορετικές νοσοκομειακές υπηρεσίες όπου θα βρίσκονταν αμέσως στο χώρο έαν χρειαζόταν.
Όλες οι δημοτικές Αρχές ήταν σε επιφυλακή για αυτό το δύσκολο εγχείρημα που στο τέλος στέφθηκε με επιτυχία.

Ειναι γνωστο οτι εδω ειμαστε κιμπαρηδες,πρωτον
δευτερο οτι εχουμε χιουμορ
τριτο οτι ξερουμε να το γλενταμε
τεταρτο οτι ΜΕΓΑλουργουμε
και...συμπληρωστε Ο,ΤΙ θελουτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: