Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Βλάκας με περικεφαλαία

Η νεοελληνική έκφραση «βλάκας με περικεφαλαία» ή «βλάκας με λοφίο» προέρχεται μάλλον από μεταγλώττιση γαλλικής φράσης και μάλιστα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που χαρακτήριζε τους γάλλους στρατιώτες, τους μεν μάχιμους τους δε θωρακοφόρους (απόδοσης τιμών) βλάκες «idiot comme thoracofore».
Επειδή στην Ελλάδα δεν υπήρχαν θωρακοφόροι στρατιώτες αντικαταστάθηκε ο όρος με τη περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη (Κολοκοτρωναίικη περικεφαλαία). Επίσης επειδή στη Ιταλία οι αντίστοιχοι στρατιώτες έφεραν στο κράνος τους λοφίο η έκφραση έγινε «βλάκας με λοφίο»
Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε και ο Έλληνας πολιτικός (Πρωθυπουργός) Ιωάννης Κωλέττης σε πολιτικό του λόγο αντικαθιστώντας τη λέξη «λοφίο» με την αντίστοιχη ιταλική «πατέντα».
Έτσι έμειναν οι εκφράσεις: «βλάκας με περικεφαλαία» ή «βλάκας με λοφίο» ή «βλάκας με πατέντα» για χαρακτηρισμό λίαν ανόητου ανθρώπου.
Τώρα η γνώμη σου μετράει....Ψήφισε ποιά έκφραση χρησιμοποιείς...ή ποιός βλάκας απο τους τρεις είσαι!!!

4 σχόλια:

Kopanatzis είπε...

Σαφώς και η "περικεφαλαία" μας ταιριάζει εμάς των Ελλήνων... Ολόκληρος Περικλής (ο "έτσι" της Ασπασίας, ντεεε...), δε πήγαινε πουθενά χωρίς την περικεφαλαία του! 'Η είχε τεράστιο κεφάλι κ το έκρυβε, ή ήταν βλάκας και δεν ήξερε πώς φοριέται μια περικεφαλαία! Βέβαια, και στη πρώτη περίπτωση (μεγάλο κεφάλι) πάλι βλάκας θα ήτανε: γιατί να κρύψεις ένα μεγάλο κεφάλι; Βλακεία...
Αλλά και στα νεώτερα χρόνια, ο Κολοκοτρώνης, με περικεφαλαία δε κυκλοφορούσε; Όλοι φοράγανε τα φεσάκια τους, ο Θοδωρής φορούσε περικεφαλαία... Κάτι θα ήξερε... Μήπως ήθελε να το παίζει βλάκας, για να μη δίνει στόχο στους Τούρκους; Μήπως λέω, δε ξέρω, μήηηπως; 'Η μήπως ήταν εντελώς βλάκας, νομίζωντας ότι θα πιάσει βλάκες τους Τούρκους...
Αλλά και στις μέρες μας, δε φοράμε κράνοι; Στο στρατό κράνος! Στο μηχανάκι κράνος! Ο εργολάβος κράνος! Τί είναι το κράνος; Μια μοντέρνα περικεφαλαία... Ε, μετά από όλα αυτά ένα είναι προφανές: Ένας βλάκας μόνο με περικεφαλαία θα μπορεί να κυκλοφορεί...
υγ. Πάνο, έχεις ξεχάσει το κράνος σπίτι μου...

Βλαμμενος είπε...

Άυτή η περικεφαλαία που έχεις στολισμένη σπίτι σου, που της έχεις φτιάξει βάση και την έχεις στο σαλόνι είναι για να σου θυμίζει κάτι προφανώς!!!

Kopanatzis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kopanatzis είπε...

Αυτή η περικεφαλαία είναι του Λεωνίδα (όχι του παιδιού στη γωνία με την ΕΒΓΑ, βλάκα!)... Του Λεωνίιιιδα της Σπάρτης! Σπάρτη! u know... ΣΠΑΡΤΗ->SPARTY->S_PARTY..
Σε ολόκληρη την ανάλυση που προηγήθηκε, αναφέρθηκε πουθενά ο Λεωνίδας; Όχι, πες μου, αναφέρθηκε; Ρε φίλε είσαι όντως βλαξ! Σαν άνθρωπος λυπάμAI, αλλά σαν μέλος του blakeia.blogspot.com ειλικρινά χαίρομαι!!!