Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθήματα οικονομίας (Tecaji gospodarstvo)


Σ' ένα χωριό που ζει από τον τουρισμό λόγω της κρίσης τα πάντα έχουν νεκρωθεί (V vasi, ki zivijo od turizma, zaradi krize so vedno umre - και δε μεταφράζω άλλα γιατί βαρέθηκα!).

Για να επιβιώσουν οι κάτοικοι, ο ένας δανείζεται από τον άλλο. Ο καιρός περνά μέσα σ' αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα ώσπου μια μέρα... έρχεται ένας τουρίστας και ζητάει ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο του χωριού.Ο ξενοδόχος του λέει την τιμή και εκείνος προπληρώνει με ένα χαρτονόμισμα των 100 Ευρώ.
Πριν ακόμα ανέβει στο δωμάτιο του, ο ξενοδόχος πηγαίνει το χαρτονόμισμα στο χασάπη στον οποίο χρωστάει ακριβώς 100 Ευρώ.Ο χασάπης παίρνει το χαρτονόμισμα και τρέχει να το δώσει στον κτηνοτρόφο που τον εφοδιάζει με κρέας.Ο κτηνοτρόφος παίρνει το χαρτονόμισμα και πηγαίνει να το δώσει στην πουτάνα του χωριού που της χρωστάει κάποιες τρυφερές ώρες που πέρασαν μαζί.Εκείνη με τη σειρά της τρέχει και το δίνει στον ξενοδόχο που του χρωστάει μερικές βραδιές που χρησιμοποίησε τα δωμάτια του με τους πελάτες της.Όπως άφηνε το χαρτονόμισμα στη ρεσεψιόν, ο τουρίστας που μόλις κατέβηκε από το δωμάτιο του λέγοντας στον ξενοδόχο ότι δεν του αρέσει και άλλαξε γνώμη, αρπάζει το χαρτονόμισμα και φεύγει.

Τελικά τίποτα δεν ξοδεύτηκε, κανείς δεν έχασε, κανείς δεν κέρδισε και όλα τα χρέη ξεχρεώθηκαν!

Κάντε τώρα τις αντικαταστάσεις... Βάλτε ξενοδόχος = εφορία, κτηνοτρόφος = ΙΚΑ, χασάπης = τράπεζες, πουτάνα = υπουργός οικονομίας και θα καταλάβετε ΠΩΣ ΛΥΝΕΤΑΙ το πρόβλημα με απλούς τρόπους!

ps. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ blakeia: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ! ΕΙΤΕ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ! ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ! (είδες αφεντικό; Σοβάρεψα και εγώ!)

ps (Σλοβένικα). SPOROCILO ZA SOCIALNO blakeia: volitvah lahko sodelovali vsi sem glasovanja! Ali smo strinjajo ali ne strinjajo s procesom! ALI zastopa svoje izvoljenih ali ne!

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Άρα μόνο τρώμε κρέας, κοιμόμαστε σε ξενοδοχεία όπου πηδάμε τις πουτάνες και άμα λάχει μας κλέβει και ο τουρίστας. Χμμμμ...
Το ηθικό δίδαγμα δηλαδή είναι ότι;

Βλαμμενος είπε...

Εκανε και ο Κοπανατζης αναρτηση...αυτο είναι το κοινωνικο μηνυμα!!!

Εύα είπε...

το ηθικο διδαγμα ειναι οτι για μια ακομα φορα το βλακεια πεταει!κι εχει πληθωρα θεματων που καλυπτει ολους τους τομεις κι ολα τα ενδιαφεροντα
κι οτι ειναι...ΑΝΙΚΗΤΗ.